sábado, 24 de septiembre de 2011

Els petits contrarelativistes

     Segons un experiment que s'ha portat a terme des de fa 3 anys en el Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) situat a Ginebra (Suïssa), amb col·laboració amb el detector Opera, ubicat al massís de Gran Sasso (Itàlia) les petites partícules anomenades neutrins han recorregut la distància que separen aquestes dues instal·lacions en poc menys del que s'esperava.

El detector Opera ha registrat una velocitat inesperada en els neutrins



   El "viatge", que van realitzar més de 15.000 neutrins en aquests 3 anys de experimentació, tractava d'enviar-los 732 quilòmetres (la distància entre les dues instal·lacions) i trigaven en arribar 2,4 mil·lisegons. Els neutrins es pensava que no tenien massa però es va demostrar en experiments recents que en tenien, no saben exactament quanta però molt petita, no és nul·la. Aquesta propietat fa que la gravetat terrestre no afecti gaire a les seves trajectòries.
    A més a més, no té càrrega elèctrica, el que fa que tampoc es vegi afectat per camps magnètics. Per aquesta raó, per detectar-los s'utilitzen detectors gegants com el OPERA creat específicament per això. Els neutrins son tan petits i amb la massa tan petita que son indetectables per nosaltres, de fet, cada dia el Sol els produeix i ens arriben tan de dia com de nit, pel dia directament del Sol i per la nit travessen tota la Terra. El detector principal del OPERA esta constituït per un total de 150.000 maons de més de 8 quilograms cadascun, compostos de 56 plaques de plom alternades amb emulsions fotogràfiques ultrasensibles.

La Teoria de la RELATIVITAT posada en dubte?

   Aquest experiment, encara que els resultats acabin sent erronis, posen en dubte la famosa teoria d'Albert Einstein E=m·c2, ja que aquesta assumeix que la velocitat de la llum (c, aproximadament de uns 300.000km/s) no es pot traspassar. El Principi de Relativitat d'Einstein estableix que la velocitat de la llum és una "llei de la natura".